Rabu, 2 Mei 2012

My Hell Kitchen At Ma HosTel~~~Part 2

My Hell Kitchen Part 2
"SPAGATEE TOMATO BENYEK"

BAHAN:
  1. 1 atau byk bungkus spageti @ mee kuning ( mee tuk yg ngah xde baget atau senang citer ngah pokai sekarang...ahahahaha)
  2. Semangkuk tomato expired yg telah dibenyekkan @ setin Pes tomato (tomato benyek juga tuk yg ngah pokai...ahahahah)
  3. Seketul ayam / daging goreng @ ayam/ daging kisar...(kayanya ko dpt makan daging/ ayam kisar...ahahahaha)
  4. Bawang merah + putih secukup hati..ahahaha
  5. Satu tin cendawan butang...(sapa yg memang xde bajet..guna je cendawan yang baru tumbuh pas ujan...pape korang la tanggung sendiri...ahahahaha)
  6. 5-10 biji tomato ceri...(ahahaha...kalo ko kaya...guna la..)
  7. 1-2 sudu oregano...(ibarat ganja la menatang nie...ko letak lebih...ketagih ko mau makan lagi..tapi sory to say la...benda nie mahal...ahahahaha)
  8. 2-3 sudu minyak zaitun...(perghh...giler ko kaya....aku guna minyak masak je pon...)
  9. 10  cili hidup...(yeah...feveret aku..xleh tinggal..wajib ada...ahahaha)
  10. Sos cili n tomato secukup ko...
  11. Garam..gula...ajinaikmoto kena cukup...(ahahaha...aku ulang...ko giler mkn perasa nie lelebih...hancur ginjal ko nanti....ahahahaha)
  12. Butter @ mentega tuk menumis...(kalo na sedap...guna la...aku guna minyak masak je...aku kan miskin papa kedana...aahahahahaha)
CARA MASAK:
  1. Pe lagi...rebus la spageti tu sampai masak...(kalo guna mee kuning ko just celur je ngan air panas...buang asid borik dia...ke ko ok ngan asid borik dia tu...ahahahahah...tahniah la...ahahaha)
  2. Da masak jgn angkat lagi..biar jap..kaco2...pastu masukkan minyak zaitun or masak 2-3 sudu..tuk elak spageti melekat..kaco2...baru angkat...(tp tuk tengok dia betul2 masak...ko amik satu urat...baling kat dinding....kalo melekat masaklah tu...- betul aku tak tipu...aku tengok chef dekat itali wat camtu...ahahahaha)
  3. Ok...Ketepikan spageti tu...kita buat sosnye lak...memula panaskan kuali @ periuk nasik korang ngan minyak or butter....( aku survive guna periuk nasik ngan heater je..ahahah) pastu tumis bawang2 yg korang da potong ikut suka tu sampai naik bau..(hangit pon boleh kalo ko ok..)....Pastu masukkan pes tomato...biarkan..(si luncai terjun...biarkan..biarkan...ahahahha...apa yang aku merapik nie...ahahahaha)
  4. Ok da agak naik bau...ko masukkan lak cili hidup yg ko da potong2...pastu daging/ayam kisar @ ayam/ daging goreng yg ko da siat2 tu..kaco rerata..biarkan...
  5. Ko jgn lupe lak masukkan garam, gula n ajinaikmoto secukupnye...(add in moderate...ahahahhaa...spoil je aku speaking BI nie...)
  6. Dah tu..ko kaco sampai tangan ko rasa dah nak putus...ahahaha..n pastu bila da nak masak...masukkan lak cendawan butang n tomato ceri yg ko dah bedah-siasat tadi...kaco reata gak...ahahaha
  7. Oregano...benda penting...last skali ko bubuh...sblm ko angkat kuahnye tu..letak la sikit oregano nie...kaco2..biar jap..pastu angkat...jadilah 'Spagete Tomato Benyek'....ahahaha
  8. Cam biasa....ahahahhahahahahaha...Sblm tu...jgn lupa baca Bismillah , doa makan dan bertawakal..ahahahahah...Jumpa anda di Hospital nanti...ahahahaha....^^





P/S: Enak dimakan di tengah ari...atau ngah lapar giler....ahahahaha...sgt enak kalo makan ala western...ahahaha...minum jus...atau air gas....dan yg sewaktu dgnnye..ahahahaha
~~Nie antara makanan mahal yg aku penah try...menangis aku tuk bln tu...bajet lari siot...T^T...Cuma satu je aku na cakap....Kalo nak makan free...tunggu balik umah la weh...Peringatan cam besa....nie suma resepi survival idup aku kat IBKL nie...kalo x sedap..( hoi...mana leh x sedap lak...aku yang reka)...or korang mati pas cuba n makan makanan nie....ahahahaha...tu korangnye pasal la....ahahahahaha

Hak Cipta: Ditanggung Kera Bunian dr Bulan...ahahahahaha


Adioz...slmt mencuba...ahahahah
O_<

(p/s: nanti aku upload gambar...ahahahha...)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan